Istoria teatrului

Teatrul pentru copii reprezintă prima treaptă în sistemul institutiilor de spectacole având drept scop ca, alături de scoala si familie, să contribuie la educatia culturală a celor mici. Eficienta sa constă în modul în care stie să se adreseze copiilor, răspunzând problemelor specifice vârstei lor. De aceea în proiectarea activitătii teatrului nostru am tinut seama întotdeauna să fim alături de scoală pentru a actiona în aceleasi directii folosind mijloace artistice adecvate si eliberandu-ne de didacticism.

Prinzând viată la 1 iunie 1951, Teatrul de Păpusi “Cărăbus” – Brăila este o universalitate, care se sprijină pe o mare corespondentă cu natura omului însusi. Nimic din ceea ce a putut să treacă vreodată prin gândirea, sensibilitatea si actiunea oamenilor nu i-a rămas străin. Primul spectacol a avut loc în anul 1951 si s-a intitulat “Clopotele lebedelor” de I. Brausevici. Regia a apartinut Nellei Comlosan, iar scenografia pictorului Mihai Gavrilov.

În centrul atentiei teatrului a stat si stă în permanentă relatia teatru-public. În jurul lui gravitează o bună parte din activitatea culturală desfăsurată de copiii municipiului Brăila. Organizăm concursuri artistice, expozitii de desene, colaborăm împreună cu copiii la realizarea plastică a spectacolelor.

Teatrul de Păpusi “Cărăbus” – Brăila îsi desfăsoară activitatea neîntrerupt, răspunzând în permanentă nevoilor educationale ale multor generatii de copii.

Teatrul privit în manifestarea lui generală, apare ca un domeniu complex în care îsi pot da mâna toate artele ca într-o sinteză de adevăruri ale simtirii si gândirii umane.

În cei aproape 75 de ani de existentă, acest teatru si-a înscris în repertoriul său mai bine de 200 de premiere cu piese din dramaturgia povestilor universale sau românesti. Pe scena noastră au prins viată eroi si întâmplări din literatura clasică universală si autohtonă, precum si lucrări ale unor autori contemporani.

Un sir lung de reprezentatii apartinând scenei si culturii românesti, au contribuit la toate aceste realizări ale teatrului. De-a lungul anilor Teatrul de Păpusi “Cărăbus” – Brăila a participat la festivaluri interne si internationale, si folosind mijloace artistice specifice prin fiecare spectacol, prin fiecare reprezentatie contribuie la amplul program educational pentru formarea tinerei generatii.

Scroll to Top
Sari la conținut